Явор Милушев: За ролята на Яворов отслабнах с 18 килограма

мilushevЯвор Милушев: Помня, че Киран Коларов ме срещна на улицата и ми каза, че иска да играя Яворов. Това беше на „Граф Игнатиев” беше през 80-та година. Две – три години пазихме тайна, че ще играя ролята, защото художественият съвет беше против. Първоначално, защото според тях не съм приличал на Яворов, а след това, когато филмът постигна колосален успех, казаха, че съм направил ролята, защото приличам на Яворов.”

Харесай страницата ни във Фейсбук

Така започна интервюто на Ива Дойчинова с големия Явор Милушев. Актьорът беше гост в сутрешния блок на Радио FM+ „Ива от сутрин до обед”. Поводът за гостуването бе съвместната рубрика на Радио FM+ с Netcinema.bg-„100 години българско кино”. Премиерно за сайта заглавие тази седмица е филмът на Киран Коларов от 1983 г. „ Дело 205/1913 П.К. Яворов”

Явор Милушев: Киран беше казал навремето (след като излезе филмът), че целува ръка на съдбата, че ми е поверил ролята. Днес ще кажа, че и аз целувам ръка на съдбата, затова, че той издържа и  ми повери тази роля.

Милушев сподели, че е пазил в пълна тайна актьорските си намерения, за това как ще постигне сливане с образа. Актьорът издаде, че по време на двугодишната подготовка за ролята на Яворов е отслабнал с цели 18 килограма.

Явор Милушев: В Пловдив, веднъж, някакви хора, като ме видели и ми изпратиха банани. А аз бях готов да ближа стената от глад! Живко Гарванов ми носеше два пъти преварено пиле… Но това са подробности… А всъщност, знаете ли, създадохме прекрасна атмосфера за снимки. Екипът беше изумителен. Аз отивах на терен и цялата шумотевица прекъсваше. Сядах някъде, Киран сядаше срещу мен и ме гледаше. Когато бях готов, само му давах знак с пръст и започвахме да снимаме. Почти не сме говорили.

Още за сакралното сливане с образа на поета, за предсмъртната бележка на Яворов, загубена по време на снимки и възстановена с уникална графологична  точност от актьора, може да научите от цялото интервю с Явор Милушев в „Ива от сутрин до обед” на http://fmplus.net

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.