Светът е в очакване на Олимпийските игри

Rio bfhg

Снимка: БФХГ Facebook

Светът е в очакване. Последните минути от четиригодишното чакане изтичат. Приготовленията са във вихъра си, а напрежението ескалира. Четири години на феновете на спорта не им оставаше нищо друго освен споменитe и емоциите. Но чакането свърши. След няколко часа стадион “Маракана” ще се препълни с екзалтирани фенове.

Ще станем свидетели на пищна и грандиозна откриваща церемония. Ще дойде моментът, в който страните гордо ще излязат предвождани от знаменосците си и тогава вече битката официално ще започне. Няма да има милост, а състезания каквито не сме виждали досега. Всички спортисти там са жадни за победа, а това е най-голямата сцена, на която могат да се изяват. Многомилионната аудитория ще има на разположение около 2 седмици, за да се наслади и преизпълни с емоции за следващите 4 години. Слаби мачове няма да има, само битки на титаните, най-добрите от всеки континент. Все пак това е най-големият спортен форум: Олимпийските игри.

Миналата олимпиада се нагледахме на такива мачове и срещи: зрелищни и спиращи дъха. Имаше и разочарования, но и нечовешко добри изпълнения и моменти. В някои от великите моменти присъстваше и България: четвъртото място на националния ни отбор по волейбол и среброто на невероятната Станка Златева. Това беше и последната олимпиада, в която можехме да наблюдаваме великия Йордан Йовчев.
Едно е сигурно. На тази олимпиада няма да видим нито един от тези наши представители да повтарят тези постижения, но имаме нови надежди на българския спорт, жадни да се качат на почетната стълбичка и да изпеят химна на фона на извисения ни трибагреник по средата.
От утре всичко става възможно и чудеса са на път да се случват.

Дали ще видим достойни български представяния все още не се знае, но е факт, че тази олимпиада няма да е като другите. Не само от спортна гледна точка, но и от човешка. Към всичките страни, които ще вземат участие, се прибавя и още един отбор: този на бежанците. Без държава и народ, които ги обединяват, но със сходни и тежки съдби, които събрани заедно ги правят по-силни и са пример за милиони хора по света в тяхното положение.
Едва ли някой ще се заеме да дава точни прогнози за това какво ще се случи на игрите, но една прогноза я дават всички. 31-те Олимпийски игри в Рио целят да сплотят хората и да покажат, че спортът е начин на живот, начин на мислене и справяне с трудностите заедно, като всички спортисти станат част от един отбор.

Е, следващите две седмици, ние феновете, ще можем да станем част от този отбор и да вникнем в истинското значение на думата “спорт”.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.