Програма и премиера в театър Азарян през май

Shakespeare DreamНа 23 май от 19:30 ч. ще се състои предпремиерата на най-новото заглавие от програмата на Театър Азарян – „Ако нямах лоши сънища” на Лилия Абаджиева, един от най-задълбочените и интересни български театрални режисьори.

Впечатляващият спектакъл анализира и се вглежда в Шекспировия художествен свят. Лилия Абаджиева, заедно с деветимата актьори и сценографа Васил Абаджиев, създава калейдоскоп от текстове на Уилям Шекспир, поставени в логиката на театралната лексика, която режисьорката развива през годините.

Заглавието „Ако нямах лоши сънища” е реплика на Хамлет и според авторката на спектакъла най-точно определя центъра и смисъла на това, което иска да разкаже днес.

АКО НЯМАХ ЛОШИ СЪНИЩА
Авторски спектакъл на Лилия Абаджиева по Уилям Шекспир

ПРЕДПРЕМИЕРА: 23 май 2017 | 19:30 ч.

участват: Александър Кадиев, Антъни Пенев, Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски, Илиян Пенев, Моню Монев, Никола Додов
сценография и костюми: Васил Абаджиев
музикална картина: Лилия Абаджиева
фотограф: Иван Абаджиев

Билети: 15|12 лв.
(На касите на Билетен център, НДК и в ticketportal.bg)

„Бих желала обект на нашето изследване да са проявленията на душата по Аристотел, респективно – проявленията на етическите добродетели в различни обстоятелства и изпитания, които предлагат „стрелите на свирепата съдба.”

Ще опитаме да проследим как се получава това съчетание на състрадание и удивление, в което тогавашната критична мисъл (на Елизабетинската епоха) е виждала същината на трагичното, поправяйки доста сполучливо Аристотеловата формулировка: състрадание и страх.

Кое е това, което би могло да се отъждестви с катарзис или пречистване? Възможен отговор е: едновременното чувство на облекчение и прозрение, че страданията имат своето необходимо място в свят, в който властва не само сляпата каузалност или случайност, а едно морално начало (което в края на краищата се налага).

Колкото по-голяма е прàвата между възторга ни от човека и съзнанието ни, че той ще загине, колкото повече се удивляваме на човешката му сила, на величието на онова начало, което го погубва, толкова по-силно преживяваме трагедията.”
Лилия Абаджиева

АКО НЯМАХ ЛОШИ СЪНИЩА
Авторски спектакъл на Лилия Абаджиева по Уилям Шекспир

ПРЕДПРЕМИЕРА: 23 май 2017 | 19:30 ч.

участват: Александър Кадиев, Антъни Пенев, Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски, Илиян Пенев, Моню Монев, Никола Додов
сценография и костюми: Васил Абаджиев
музикална картина: Лилия Абаджиева
фотограф: Иван Абаджиев

Билети: 15|12 лв.
(На касите на Билетен център, НДК и в ticketportal.bg)

В ОЧАКВАНЕ НА ГОДО
29 май 2017 | 19:30

режисьор: Деян Донков
сценограф и костюмограф: Чавдар Гюзелев
саунд дизайн: Калин Николов
превод: Бояна Петрова
светлинен дизайн: Красимир Русимов и Златимир Дивчев
рекламна визия и фотограф: Явор Веселинов
изпълнителен продуцент: Красимира Кръстева
помощник-режисьор: Стела Доковска

с участието на Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов, Мартин Цолов

Билети: 15 | 12 лв.
Билетен център, НДК и ticketportal.bg

„В очакване на Годо“, по пиесата на Самюъл Бекет, е режисьорската версия на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра.

Спектакълът е вдъхновен от работата и приятелството между Деян Донков и проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистично въображение на актьора.

В представлението участват Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов и Мартин Цолов. Сценограф на спектакъла е известният художник Чавдар Гюзелев, а музикалната среда е създадена от композитора Калин Николов.

„Изборът на произведение, с което да се почете личността на този, чието име носи театърът, е деликатна и сложна задача. Много исках да е нещо, което е вярно, тихо и искрено. Когато Деян Донков дойде с идеята да направи спектакъл точно на тази сцена и ми разказа причините за това, аз се изправих пред личната и искрена необходимост на един актьор да изрази преклонението си към своя учител, да направи опит да изкаже неизказаното. Казват, че и в най-тихите си спотаености, хората мислят в думи, независимо дали ги изричат или осъзнават. Театърът e история за силата на думите и за това как от летливата им субстанция се ражда материя, реалност или послание, което някой някъде би искал да предаде. Спектакълът „В очакване на Годо” е лично писмо до Крикор Азарян от негов актьор и приятел, с когото са имали силна връзка. И защото е емоционален жест и е на тази сцена, трябва да се случи, за да може, малко по малко, театърът да се изпълни с душа.“ – Яна Борисова, драматург и артистичен директор на Театър Азарян

АЗ, СИЗИФ
30 май 2017 | 19:30

режисура и драматургия: Веселка Кунчева
сценография и кукли: Мариета Голомехова
музика: Христо Намлиев
хореография: Мария Димитрова
осветление: Веселин Христов
с участието на Стоян Дойчев
текстът в спектакъла се изпълнява от Леонид Йовчев

Билети: 15 | 10 лв.
Билетен център, НДК

„Всяка съдба може да се превъзмогне с презрение.”
„Митът за Сизиф” от Албер Камю

„Аз, Сизиф“ е великолепното представление под режисурата и драматургията на Веселка Кунчева и впечатляващата визуална среда от сценографски идеи на Мариета Голомехова. Ролята е поверена на Стоян Дойчев, а текстът е от Леонид Йовчев. Представлението има широко международно признание.

„В спектакъла „Аз, Сизиф” изследваме пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си. Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си. Човешкият живот е повторение на едно и също действие. Спираловидно, еднакво, предвидимо. И този безкраен акт ни кара да се замислим не над смисъла, а над безсмислието на човешкия живот.”
Веселка Кунчева

Награди и номинации:
Голямата награда за спектакъла “Аз, Сизиф“ на Международния фестивал “Puppet is a human, too”, Варшава, Полша
Номинация за най-добро представление, специална награда на журито за сценичен диайн, за режисура и хореография на Международния фестивал “Atelier”, Румъния
Награда за Стоян Дойчев в категорията „Най-добър актьор“ на 27 Международен фестивал  Puppet Theatre Fair of Lleida
Голямата награда за представлението „Аз, Сизиф“ на Международния фестивал “BGMOT”, Габрово
Номинация на Съюза на артистите за „Икар“ 2014 за най-добро куклено представление
Награда за експериментални и нови форми:
Най-добър сценичен дизайн, за Мариета Голомехова за сценография и куклите
Най-добър актор: Христо Таков – за неговата роля в „Аз, Сизиф“
Награда за музика: Христо Намлиев

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.