Нов сезон за кампанията „БлагоДаря“

timthumb

silistradnes.com

След кратко лятно прекъсване през месец септември кампанията „БлагоДаря“ на Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и Сити Център София продължава.

Харесайте страницата ни във Фейсбук

Кръводарителските акции в търговския център отново ще се провеждат всеки втори уикенд на месеца.
Първата кръводарителска инициатива за този сезон ще се проведе на 13 и 14 септември 2014 г. от 11:00 до 16:00 часа в специално обозначено помещение, в дясно от централния вход на Сити Център София. Екипът от лекари и медицински работници на НЦТХ е подготвен да посрещне кръводарителите.

Защо да участвате в кръводарителски акции?
Не е нужно някой да ви дава специална причина, за да дарявате кръв. Трябва да имате своя собствена. Ето пример какво мотивира някои хора да участват в подобни акции:
•    Много хора се включват, защото вече са дарявали кръв и се чувстват добре след това.
•    Други, защото са били помолени да помогнат на близък, на който предстои лечение изискващо и  кръвопреливане.
•    Някои се включват, защото си дават сметка, че един ден те самите или техни приятели и близки може да имат нужда от животоспасяващата процедура, кръвопреливане.
•    Много млади хора споделят че участват, защото се чувстват готови да дарят кръв и вярват, че така е правилно.
Каквато и да е вашата причина, запомнете, че правите нещо добро не само за себе си, но и за обществото като цяло.  Страхотно е да знаете, че сте променили към по добро нечий живот.
Какво да очаквате по време на кръводаряване
Преди да станете кръводарител ще попълните въпросник относно здравословното ви състояние. Лекар ще извърши общ преглед, ще измери пулса и ще отчете актуалните стойности на кръвното налягане и на вашия хемоглобин. Ако всичко с вас е наред, то чак тогава ще можете да дарите кръв. Цялата процедура отнема не повече от 40 минути. Запомнете –  „вземането“ на кръв НЕ е на всяка цена. За медицинския екип е важно да се чувствате добре. Затова преди да пристъпите към това благородно дело, елате подготвени:

Как да се подговите за кръводаряване:
•    Да сте се хранили e задължително.
•    Да поемали повечко течности, дори и ден предварително, е препоръчително.
•    Да носите личната си карта или друг документ за самоличност е необходимо.
•    Приемът на медикаменти е несъвместим с кръводаряването. Необходимо е такива да не са приемани 48 часа преди явяването за кръводаряване.
Актуална информация за работата на изнесените екипи на НЦТХ може да намерите на сайта на центъра – www.ncth.bg

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.