Мини козуначета за Великден

IMG_5134

Даяна Димитрова

Продукти
За стартера:
150 мл вода
25 гр брашно
За тестото:
450 гр брашно
30 гр царевично нишесте
120 гр захар
150 мл прясно мляко
7 гр инстантна мая
1/2 ч.л. сол
1 с.л. захар
70 гр. масло
1 яйце
настъргана лимонова кора
За подмазване:
1 жълтък
прясно мляко
1 ч.л. ванилова есенция
захар за поръсване

Харесайте страницата ни във Фейсбук

Приготовления:
Започнете със стартера като кипнете водата, а след това отстраните от котлона и добавите брашното, бъркайки енергично. Оставете стартера настрана да се охлади и през това време замесете тестото. Измерете брашното и царевичното нишесте и ги пресейте. Към тях добавете захарта и разбъркайте. Затоплете млякото, добавете захарта, солта и маята и оставете да шупне.
Направете кладенче в сухите съставки и прибавете течните (яйцето, стартера и маята). Разбъркайте и след като оформите топка изсипете тестото на набрашнения плот. Започнете добавянето на разтопеното масло на части като изчаквате да поеме преди да добавите следващата част. Накрая ударете тестото 100 пъти в плота, сложете го в намаслен съд, покрийте с прозрачно фолио и сложете във фурната, предварително загряна на 50 градуса, да втасва за около 1 час или докато удвои обема си два пъти. След като тестото втаса го премесете и го разделете на желания от вас брой части. От всяка част оформете дълги въженца. За да получите специфичната форма вържете въженцата на хлабав възел и след това засукайте горната част отдолу, а долната отгоре. Добре притиснете и слепете крайщата с пръсти. Поставете готовите козуначета в тава, покрита с хартия за печене и върнете във фурната, все още загрята на 50 градуса, за още 15 минути. Накрая извадете, подмажете с яйчената смес, поръсете със захар и върнете във фурната вече загрята на 180 градуса. Печете за около 15-20 минути докато се зачервят и вашите мини козуначета са готови!

Източник: Даяна Димитрова

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.