Диван-пътешественик гостува в Екомузей Русе

divanНа третия етаж в Екомузей с аквариум е поставен диванът, участник в акцията на виенския художник Йозеф Тратнер – „Пътешествията на Дивана: По поречието на Дунав”. Събитието е част от проекта „Европейските пътешествия на Дивана”, който австрийският творец реализира от 2004 г.

През 2016 година пътуването на дивана се превръща в пътешествие и приключение на духа на европейски творци от страните по поречието на река Дунав – музиканти, писатели, архитекти и фотографи. В Русе тази година в проекта се включиха творецът и уредник в Регионален исторически музей – Русе Владислав Атанаdivanсов и поетът и музикант Иван Христов. Те изпълниха свои произведения на крайбрежната ивица в близост до реката.

Тази година пътешествията на дивана започват от Будапеща, преминават през Белград, Видин, Русе и се отправят към Браила и Галац. Събитията от всички градове ще бъдат събрани в сборник. Ще бъде произведен и кратък филм.

Това е вторият диван от проекта на Йозеф Тратнер, който е разположен в Екомузея. Първият е от 2015 година. Тогава на дивана седнаха поетесата Мира Душкова и виолончелистът Иво Александров.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.