В исторически комплекс „Антично селище“ се докосваме до живота през Неолита, Халколита и тракийския период по нашите земи

antichno selisteИсторически комплекс „Антично селище“ представлява музей под открито небе, където всеки посетител ще види, усети и изпита какъв е бил животът през Неолита, Халколита и тракийския период по нашите земи. Тук се докосвате до реални възстановки на жилища, сечива, оръжия, накити и въобще бит и култура от посочените епохи. Могат да се разгледат реплики на прочути златни съкровища, открити по нашите земи, бойни бронзови оръжия, макет на кораба на тракийския цар Резос, копие на Александровската гробница и стенописите в нея.

Харесайте страницата ни във Фейсбук

Инициативата е изцяло частна, реализирана с лични средства. Основоположник е българин, прогресивен предприемач в сферата на финансите и застрахователното дело. Предвид факта, че историята е негово хоби и страст, той дава израз на своето влечение и основава екип (компанията Трежър ООД), който обединява усилията на ентусиасти и професионалисти от различни сфери – на изкуството, историята, културата, архитектурата и скулптурата.
antichno selisteЗа реализацията на проекта „Антично селище“ допълнително са привлечени външни консултанти и експерти, сред които са имената на проф. Маргарита Ваклинова, проф. д-р Хитко Вачев и проф. Иван Маразов.

С тяхна помощ се оформя концепцията и се реализира първоначалният скромен замисъл за прецизни възстановки на неолитни и халколитни жилища. В последствие, на терена се обособява музейна част с тракийска експозиция и възстановка на Александровската гробница. Поетапно са добавени атракции като стрелба с автентичен лък, обличане в реквизитно облекло (доспехи на тракийски войн и одежди от неолита и халколита) за индивидуални снимки, две прецизни восъчни фигури в мащаб 1:1 на тракийски войн и античен човек и други, които предизвикват небивал интерес сред посетителите.

Допълнително – в отговор на посетителско търсене и препоръки, към комплекса е изграден и мини ресторант, където в духа на целия замисъл, се предлагат месни и вегетариански блюда, приготвени по древни и традиционни рецепти с основно използване на лимец (познат като древното тракийско жито).

antichno selisteВ отговор на получаваната обратна връзка и препоръките от туристи, експерти и ентусиасти, комплексът се развива постоянно. По тази причина се нарича „Антично селище“ (еволюция спрямо изходния пункт – епохата на Неолита, която е емблематична за района около Варна и Провадия).
От отварянето си през 2014 г. до юли 2015 г. комплексът е посетен от над 15 000 души от страната и чужбина.

Ще го намерите в с. Неофит Рилски, община Ветрино, област Варна.
Отворен е за посетители всеки ден от 9:00 до 19:00 ч.

Желаещите да научат повече за античното минало по нашите земи и особеностите на експозициите могат да ползват услугите на екскурзовод.

За подробна информация, посетете интернет сайта на Антично селище:
http://antiquevillage.eu/

За обратна връзка и новини на културна и историческа тематика, хвърляйте по един поглед на  Facebook страницата. В случай че начинанието Ви харесва – споделете един “Like”!
https://www.facebook.com/Neolithic.Varna

Вижте видео клип с един забавен експеримент в „Антично селище“. Е, в първия миг не е толкова забавно, 
но в крайна сметка всички са доволни. Ето линк:
https://www.youtube.com/watch?v=71-hYJh3B6k

Ето кратък клип, който дава нагледна представа къде е мястото спрямо магистрала Хемус:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.